Kjøp billett

Historien om Braathens DC-6B retur til Sola

torsdag 23. sep kl. 19.00 - Hovedsal nummerert

Foredraget denne kvelden vil handle om historien til flyet og alle de problemene de møtte med å få det tilbake til Sola.

I ti år jobbet en gjeng på Flymuseet på Sola for å forhindre at Bratthens siste gjenværende DC-6B fikk samme skjebne som de andre og ble hugget opp. Tirsdag 2. juni 2020 ble en stor dag for flyentusiaster. Klokka 15.23 landet det tidligere Braathens SAFE-flyet LN-SUB på Sola igjen, 48 år etter at det var her sist. Og i de samme fargene det hadde da det ble solgt i 1971. Siste stoppested for flyet blir Flyhistorisk museum på Sola.

Flyet hadde flydd fra Fairbanks i Alaska. Dette takket være velvillige sponsorer og passasjerene som besto av hundekjøreren Thomas Wærner og hans 16 hunder som har sittet corona fast i Alaska.

Men Flymuseet holdt på å gi opp. Det ville bli for dyrt å vanskelig å få flyet hit. I årene mellom 1962 og 1973 opererte Braathens SAFE totalt syv Douglas DC-6B. Først ut av disse var DC-6B «LN-SUB» med serienummer 45496. Gjennom sitt snaue tiår i Braathens tjeneste hadde «LN-SUB» en allsidig tilværelse opererende ut fra selskapets tekniske hovedbase på Sola. Gjennom 1960-tallet var DC-6B en viktig brikke i oppbyggingen av det norske innenriksnettet med flygninger mellom Oslo, Stavanger, Trondheim og Ålesund. Flyet ble dessuten benyttet til charterturer i store deler av verden.

Varighet: ca 1 time og 30 minutter

Arrangør: Sola historielag, i samarbeid med Sola kulturhus

Vi ønsker at publikum skal føle seg trygge på våre arrangementer. Les mer om våre smitteverntiltak her.