Lansering av årboka og en historie «En flyvende rød sofa utover Madlaveien»

En flyvende rød sofa utover Madlaveien

Dette var forfatteren Theodor Dahls berettelse om en hendelse i 1898. Han beskrev Norges første private automobil og dette skjedde i 1898. Da bilen ble heist i land i Stavanger var det tett av folk i Vågen og det ble stor oppstandelse da bilen, den tyske helvetesmaskinen hostet i gang.

Det var Solamannen Tørres Rønneberg som hadde kjøpt denne bilen. På dette møtet skal Ottar Kjørmo fortelle mer om denne driftige Tørres fra Røyneberg som tidlig flyttet til Stavanger.

Interessen for motorkjøretøy stoppet ikke med den første bilen. Ti år etter i 1908, anskaffet han seg byens første buss, en Gaggenau Aussichtswagen. Garasjen lå i Sandekrossen på Sola, og første året kjørte Rønneberg 10 avganger daglig mellom byen og Sola! Bøndene langs veien boikottet “uhyret”, og Rønneberg måtte redusere til 2 daglige avganger. Bussturene ble ingen suksess.

Men Tørres var en driftig kar. Han startet først en manufakturforretning på Torvet, men det ble etter hvert for kjedelig. Han startet deretter flere fiskeforeldingsfabrikker og hermetiserte sild og sardiner. Han slo seg opp og kjøpte bl.a. Rosenkilde bygget i Vågen. Alt i alt en spennende og ukjent kar fra Sola.

Før foredraget blir det lansering av Årboka 2023 og den vil være til salgs.

Foto: Digitalmuseum

Arrangør: Sola historielag, i samarbeid med Sola kulturhus