Spionen i Tananger

Velkommen til høstens første møte i Sola historielag. 

Tittelen til dette foredraget virker kanskje litt overdrevet. Men foredragsholderen ble kontaktet av et stort tysk magasin som studerte denne hendelsen. Historien var slik:

Den 29. november 1970, fant en mann og hans to små døtre et utbrent og avkledd kvinnelik i en steinrøys ved en avsidesliggende sti i Isdalen et stykke utenfor Bergen. Funnet av kvinnen startet umiddelbart en omfattende etterforskning, og saken utviklet seg etter hvert til å bli en av de mest omfattende kriminalsakene hos Bergenspolitiet. Obduksjonen viste at kvinnen hadde fått et slag i halsregionen og hadde inntatt flere sovetabletter før døden inntraff. Den offisielle politirapporten konkluderte med selvmord, men denne konklusjonen var kontroversiell og videre undersøkelser fortsatte, ikke minst i pressen. Men etter 25 år blir slike saker foreldet og sakspapirene ble åpnet for bl.a. pressen.

Etter mye arbeid fant politiet ut at denne kvinnen snakket mange språk og hadde 9 pass. Det var blitt sendt ut etterlysninger med et tegnet «fantombilde». På dette bildet reagerte Tananger mannen Berthon Rott, og meldte fra til politiet. Politiet eller POT (Politiets Overvåkningstjeneste ) nektet omtrent alt. Men til slutt viste det seg det var en sak høyt gradert. Da Berthon skulle reise på ferie til London, ble han utstyrt med kniv og pistol av POT. Hva var egentlig bakgrunnen for dette skal vi finne ut av denne kvelden.